En toen kwam STAP in het nieuws. Natuurlijk een mooi acroniem voor een regeling die voluit STimulering ArbeidsmarktPositie heet. Ik laat de nogal geforceerde kronkel van regeling naar afko voor wat het is. We hebben grotere problemen in dit land. Zin in het volgen van een cursus? Kijk dan even op https://www.stap-budget.nl/opleidingen. Prima. Maar hoe zit het met de opleiders?
Op de url https://www.stapvooropleiders.nl/ is meer info te vinden voor opleiders. Een opleider kan pas mee doen met STAP als hij is opgenomen in het STAP-scholingsregister. En daarvoor moet je natuurlijk an criteria voldoen:
Een scholingsactiviteit kan pas in het STAP-scholingsregister worden geregistreerd, als de opleider is opgenomen in het register. Hiervoor heeft hij 1 van deze 4 erkenningen nodig:
Kijken we naar deze criteria dan lezen we:
- De opleider is erkend door het ministerie van OCW.
- De opleider beschikt over het NRTO-keurmerk.
- De opleider biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NLQF ingeschaalde kwalificatie.
- De opleider is erkend door een sector- en brancheorganisatie (pdf, versie 1.9).
Prachtig! Er is nagedacht over een vorm van kwaliteitsborging en er is een drempel ter voorkoming van wildgroei. Zodat er geen geld uit een goed bedoelde regeling bijvoorbeeld gaat naar een cursus Boomknuffelen (don’t ask…). Natuurlijk zijn er toch ook weer journalisten die als azijnpissers op zoek gaan naar waar het mis zou kunnen gaan maar bij nadere bestudering lijkt het wat mij betreft om een mooie regeling te gaan. Mits…..
De ICT
Laten we eens kijken naar één van de opleidingsgebieden, de ICT.
Algemeen wordt erkend dat er een schreeuwend tekort is aan ICT-ers. Niet alleen bij de Belastingdienst, maar elk bedrijf dat ik ken “bends over backwards” om aan goede ICT-ers te komen.
In deze markt ken ik een heel groot aantal eenpitters of kleinere opleiders die fantastische docenten zijn en vanuit hun kleine bedrijfje opleidingen verzorgen. En die kunnen zelf, ook al zijn ze ondernemer, hun kansen om in het STAP-scholingsregister te worden opgenomen wel op hun buik schrijven.
Waarom? Wel, laten we eerder genoemde criteria nog eens naast elkaar zetten:
Criterium | Argument |
De opleider is erkend door het ministerie van OCW. | Alleen maar realistisch voor bestaande scholen en universiteiten |
De opleider beschikt over het NRTO-keurmerk. | Ja, mits je omzet minimaal €150.000 is en je minimaal 51% van je omzet uit opleiden haalt. |
De opleider biedt opleidingen aan die leiden tot een door het NLQF ingeschaalde kwalificatie. | Als je niet beschikt over een accreditatie/keurmerk/toezicht van de Inspectie van het Onderwijs of NVAO ITK, Stichting Examenkamer, SNRO, Vembo, of als je geen NRTO, NIAZ of ISO 9001 kwaliteitslabel hebt, dan kun je voor €2500,- een audit doorlopen om te kijken of je geschikt bent voor het verkrijgen van een ingeschaalde kwalificatie. |
De opleider is erkend door een sector- en brancheorganisatie (pdf, versie 1.9). | Top! Nou, dat moet dan toch wel lukken? Eens kijken of er een ICT sector- of brancheorganisatie tussen staat. Goed, niet dus. Zelfs van de gedoodverfde kandidaat hiervoor, NLdigital, ontbreekt ten ene male elk spoor. |
Kortom, als briljante eenpitter of kleine opleider kun je fluiten naar het in aanmerking komen voor opname in het STAP-scholingsregister. Goede docenten komen niet in STAP-scholingsregister. Jammer, pech, helaas.
Zijn er alternatieven?
Natuurlijk zijn er best wel een aantal hele goede (grotere) opleidingsinstituten zoals LOI en ICTtrainingen.nl die in spelen op de STAP-regeling. En daar kunnen mensen natuurlijk prima terecht.
Maar die hele goede eenpitter of kleine opleider die al 40 jaar in de ICT zit, diverse ICT boeken heeft geschreven en ook af en toe zelf een cursus organiseert, die kan fluiten naar deze regeling.
Toch wel een beetje een stap omlaag (sorry, kon het niet laten).